Nyhed: 15. maj 2023

Til minde om Charlotte

Charlotte Hjorth Mikkelsen, sekretær i Det Sociale Netværk, er død. Hun blev 52 år.

Du har ringet til Det Sociale Netværk, Headspace?

Det var Charlottes rolige, klare stemme man fik i røret, når de unge ringede for at høre, hvor man kunne få råd og hjælp fra headspace, bare nogen at tale med. Eller når der skulle aftales møder om nye initiativer. Eller ting skulle ordnes. Sådan har det været gennem alle årene, headspace har eksisteret, fra vi startede for 10 år siden i seks byer til nu 30 centre fordelt over hele landet.

Det er med stor sorg og massivt savn, jeg har modtaget budskabet om, at Charlotte er sovet stille ind natten til torsdag den 11. maj. Den hårde kræftsygdom tog hende.

Charlotte var noget ganske særligt. Da vi startede fra bunden i Det Sociale Netværk på et par kvadratmeter i Maskinmestrenes Forening, som man generøst havde udlånt til en meget lav husleje, var Charlotte den første til at tage fra i sekretariatet. Hun havde den helt særlige naturlige ro, som uden de store ord, smittede af på os andre – hun færdedes iblandt os med en ganske særlig udstråling som signalerede: Det skal nok gå alt sammen. Hun udførte sit arbejde til perfektion, som det naturligste i verden. Også når vores lille organisation var i krise pga. mangel på ressourcer eller lukningstruede headspace-centre, der var allermest brug for.

Charlotte var nerven i hele sekretariatet, for ledelsen og alle medarbejdere. Jeg fik megen styrke, overblik og ny dynamik i tanke og handling, når vi i et par minutter havde talt om posten, svarene, møderne, kalenderen og transport med tog, bil og fly – medens problemer sommetider tårnede sig op lige udenfor døren. Vi talte aldrig derom, men hun så blot på mig med det fuldstændigt afklarede blik, som fortalte mig, at der var styr på det og at vores lille organisation, og alt det vi står for, naturligvis ville overleve, igen, igen. ?Vi kæmper jo for noget af det vigtigste: De unges fremtid og liv, det kan kun gå godt” – det var ikke alle de ord, hun brugte, men det var hendes signal, med den ro og ukuelighed hun gav os.

Charlotte var med os hele vejen, fra den lille begyndelse, hvor vi var ganske få, inkl. vores direktør Trine Hammershøy og jeg, til de senere års store fremgang i vores rådgivning til unge. Hun nåede at opleve, at vi nu har hjulpet over 70.000 unge over hele landet og været i kontakt med over 150.000 unge, siden vi startede. Vores forebyggende tidlige hjælp til unge med mental mistrivsel har vist sit værd – at få de unge op på eget livsspor igen, inden det er for sent, og der kun er psykiatrien tilbage. Og det er ikke alene uvurderligt for den enkelte unge, men også for samfundsøkonomien – især i en svær tid, for kommuner og regioner, når man betænker de store ekstra udgifter til behandling og social indsats, som headspace sparer kommuner og regioner for, gennem den tidlige hjælp. Charlotte så det hele.

Nu er Charlottes stemme slukket, men hendes afsæt og mærker i arbejdet for udsatte og sårbare unge er ikke. Charlotte var og vil altid være en levende del af Det Sociale Netværks sjæl.

Vores varmeste tanker går til Charlottes ægtefælle Morten og to børn, Molly og Kalle. Jeg ved Charlotte var rank og klar til det sidste.

Vi vil altid huske og ære Charlottes minde.

Poul Nyrup,
Stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark

Flere nyheder