Topmøde for brugere og pårørende


Psykiatritopmøde 2021: VI HAR EN PLAN!

Årets Psykiatritopmøde var tilbage i Imperial Bio, København, lørdag den 2. oktober 2021. Topmødet satte dagsordenen med fokus på regeringens kommende 10 årsplan for psykiatrien, og der blev både plads til en undskyldning fra Sundhedsminister Magfnus Heunicke, budt med masser af fokus på at sætte mennesket i centrum – og gode best practise eksempler på, hvordan civilsamfundstilbud virkelig kan gøre en stor forskel.Det var en stor fornøjelse igen at kunne invitere indenfor i Imperial Bio, København, hvor eftermiddagens veloplagte værter, TV-vært og journalist Abdel Aziz Mahmoud og radiovært og skribent Ida Sophia Petersen tog alle gæster i salen og de seere, der var med online, sikkert igennem programmet.

Vi skal være ambitiøse

“MENNESKER PASSER FØRST I KASSER, NÅR DE ER DØDE!”
– Mads Trier-Blom, næstformand, Depressionsforeningen.

På topmødet satte vi endnu engang Psykiatrien og brugerne i fokus – vi kræver en Psykiatriplan, der omfavner det hele menneske.Vi skal have værdighed, der kommer fra hjertet, ind i psykiatrien, men økonomien skal følge med! Dagen var fyldt med håb for psykiatrien, konkrete løsningsforslag og løfter.

Sundhedsminister Magnus Heunicke sparkede Topmødet i gang med en undskyldning for, at 10-års planen for psykiatrien ikke var klar endnu, og fulgte op med:

“Psykiatrien er den største udfordring i vores sundhedsvæsen ? og vi skal løfte behandlingen ligesom vi har løftet kræftbehandlingen gennem de seneste år.”

Og Regionsrådsformand Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj supplerede:

“Vi skal én gang for alle sidestille psykisk sygdom og somatisk sygdom i den kommende psykiatriplan” .

Vi ser frem til snart at se 10-års planen for psykiatrien – nu har den vist også været længe nok undervejs!


Var du ikke med? Se eller gense årets Psykiatritopmøde herunder


PROGRAM:

Kl. 14.00:
Velkommen – Værterne Ida-Sophia Petersen og Abdel Aziz Mahmoud byder velkommen sammen med Poul Nyrup Rasmussen, formand for PsykiatriNetværket
Kl. 14.05:
Sundhedsminister Magnus Heuniche åbner Psykiatritopmødet
Kl. 14.15:
Vi skal være ambitiøse! Mia Kristina Hansen, formand for SIND, og Poul Nyrup Rasmussen, formand for PsykiatriNetværket, i samtale med sundhedsminister Magnus Heunicke
Kl. 14.25:
Projekter der gør en forskel – civilsamfundstilbud præsentation af projekter, der virker
Kl. 14.35:
Mennesket først – Samtale mellem Mads Trier Blom, næstformand i Depressionsforeningen, Anne Jøker, ledelseskonsulent, og Søren Magnussen, projektleder i psykiatrien
Kl. 14.50:
Hvad kan civilsamfundet? Klavs Serup Rasmussen, projektleder i Peer-Partnerskabet, Erik Holm, projektleder i Frisk i Naturen, og Sven Heinemeier, bisidder i SIND, i samtale om civilsamfundet
Kl. 15.05:
Mennesker i kasser
Rose-Marie Mollerup, psykolog i Region Midtjylland, fortæller om systemer, mennesker og kultur
Kl. 15.10:
Hvordan sikrer vi fokus?
Vi sætter gang i debatten sammen med Rose-Marie Mollerup, psykolog i Region Midtjylland, Merete Nordentoft, professor i psykiatri og medlem af Dansk Psykiatrisk Selskab, Lars Gaardhøj (A), formand for Region Hovedstaden, Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening, og Mia Kristina Hansen, formand for SIND
Kl. 15.30:
Pause
Kl. 15.50:
Rasmus Walter
– Musik, der berører
Kl. 16.00:
Øjenvidneberetning – personlig fortælling af forfatter Knud Romer Jørgensen
Kl. 16.10:
Drømmeplanen 1 – Sundhedsudvalgets formand Jane Heitmann (V) kommenterer psykiatriplanen
Kl. 16.15:
Drømmeplanen 2Lars Gaardhøj (A), formand for Region H kommenterer psykiatriplanen
Kl. 16.20:
Har vi en plan med mennesket i fokus? Og hvor lander vores drømmeplan? Vi sætter gang i debatten sammen med Jane Heitmann (V), formand for Sundhedsudvalget, Trine Torp (SF), sundhedsordfører, Peder Hvelplund (EL), sundhedsordfører, Knud Romer Jørgensen, forfatter, Klavs Serup Rasmussen fra Outsideren og Lotte Frost Jørgensen, formand for Håb i Psykiatrien
Kl. 16.50:
Tak
for i dag – Ida-Sophia Petersen og Abdel Aziz Mahmoud siger tak for nu. Vi ses til næste år
16.55:
Fællessang – Du kom med alt det der var dig – med Cecilie Glenthøj og Elias Bendix

Hvorfor har vi brug for en plan for psykiatrien?

Som en del af sidste års Psykiatritopmøde; Har vi en fremtid?, præsenterede PsykiatriNetværket en visionsplan til Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

PsykiatriNetværkets overordnede vision er, at Danmark skal være det første land i verden, hvor vi gennem en langsigtet og koordineret indsats af alle relevante sektorer (sundhed, social, undervisning mv), arbejdsmarkedets parter samt civilsamfundet vender udviklingen og nedbringer antallet af borgere i Danmark med dårligt mentalt helbred, herunder borgere med behov for psykiatrisk behandling.

Der er behov for en helt konkret og målbar 10-årsplan. Det handler ikke nødvendigvis om at tilføre flere midler til området. Det handler om at bruge de ressourcer, der er til rådighed, smartere.

Civilsamfundet skal inddrages i arbejdet som ligestillet partner, og der skal sikres en langt bedre brobygning fra offentlige tilbud som distriktspsykiatri, bosteder, jobcentre mv. til frivillige fællesskaber i civilsamfundet. Og det skal sikres, at alle psykiatribrugere har ret til peer-støtte i overgangen til et bedre liv.


Vær med til at tænke nyt sammen med os

Topmøderne giver ordet til brugere af psykiatrien og deres pårørende. De står på scenen for at fortælle om deres liv, de sidder i debatpaneler og de arrangerer workshops. Dermed er topmøderne en helt unik mulighed for de psykisk sårbare: De tager ordet.

Vi formår altid at sætte en dagsorden med topmøderne. Topmøderne er menneskeligt meget stærke, og politisk har de stor gennemslagskraft. Vi ved, at både fagfolk og politikere henter stor inspiration og nye idéer, når de deltager i topmøderne.

Psykiatritopmødet er altid første lørdag i oktober, og vi har altid et tema, som dominerer topmødets debatter, workshops og dialoggrupper. Find de foregående års Psykiatritopmøder herunder.

Det årlige Psykiatritopmøde samler hvert år omkring 1.000 mennesker fra alle hjørner af Danmark. De er brugere af psykiatrien, pårørende, fagfolk, politikere og mange andre, som er interesserede i psykiatrien. Psykiatritopmødet har været afholdt siden 2009, da det Sociale Netværk blev etableret.

Psykiatritopmøderne handler om værdighed. Vi ruller den røde løber ud, der er musik og god mad. Det er en dag, hvor det handler om brugerne af psykiatrien og de pårørende. Det var fra starten Poul Nyrup Rasmussens idé, at de skulle være stjernerne. Topmødet er deres – og det giver både pårørende og brugere en stærk stemme overfor fx fagfolk og politikere. De er nemlig altid med, politikerne, fra allerhøjeste niveau. 

Det er PsykiatriNetværket, som arrangerer topmødet. PsykiatriNetværket er et samarbejde mellem Det sociale Netværk og 14 andre organisationer og foreninger på psykiatriområdet.