Nyhed: 1. juni 2023

Sårbare mennesker skal mødes som hele mennesker

En solbeskinnet dag i historiens tegn. Det var, hvad 100 medlemmer af Det Sociale Netværk oplevede lørdag den 27. maj 2023 på Livø, hvor der blev sat fokus på, hvordan fortidens udstødte mennesker blev behandlet i det danske samfund. Fra 1911 og 50 år frem blev Livø nemlig brugt som internat for såkaldt moralsk åndssvage og ofte kriminelle unge mænd.

Vores stifter og protektor Poul Nyrup Rasmussens far Oluf var anbragt på Livø i syv år, og det prægede resten af hans liv, hvilket netop er blevet behandlet i en dokumentarserie på Danmarks Radio. Derfor ønskede Poul denne dag sammen med historiker og forfatter Poul Duedahl og Vesthimmerlands Museums museumsinspektør Maria Clement Hagstrup at rette spotlyset på, hvordan vi tidligere behandlede mennesker, der er lidt anderledes, og hvad vi kan lære af det i dag.

Dagens vigtigste budskab var, at det ikke nytter noget blot at gemme mennesker væk, og lade som om de ikke eksisterer. Sårbare mennesker har brug for nogen at tale med og at blive mødt som hele mennesker uden stigma.

Pouls far begyndte da også først at få det godt på Livø, da han fik kontakt til den lokale smed, der gav ham den positive voksenkontakt, som han manglede.

Det stemmer meget godt overens med det Poul i dag forsøger at gøre gennem headspace og Det Sociale Netværk, at give unge og sårbare mennesker nogen at tale med og medmenneskelig kontakt.

Alt i alt var det en dejlig dag, hvor der var plads til refleksion, men også humor og varme midt i alvoren.

Flere nyheder