headspace vs. mistrivsel i sportsklubber

Brug Bolden er et projekt under headspace i København, Esbjerg og Aalborg. Vi arbejder i partnerskab med Det Obelske Familiefond og energiselskabet Total. Vi er gået til kamp mod mistrivsel blandt unge fodboldspillere i klubberne KB, EfB og AaB.

Kun cirka hver syvende unge, som går til idræt, har oplevet, at der bliver talt om konsekvenserne af mobning, og omkring hver tiende er stoppet til idræt på grund af mistrivsel. Det viser en undersøgelse fra Mary Fonden af børn fra 3. til 6. klasse.

Forebygger mistrivsel

Brug Bolden skal øge 13-18-årige drenges robusthed og mentale trivsel. Gennem aktiviteter for trænere, holdledere og spillere vil Brug Bolden skabe rum for, at det bliver nemmere at tale om og håndtere udfordringer, svære tanker og psykisk sårbarhed.

Det er målet at forebygge ensomhed og mistrivsel hos de unge spillere, skabe større åbenhed om mentale problemer i klubberne og bidrage til en positiv kulturforandring med fokus på mental trivsel.

Spillere, trænere, holdledere deltager

Brug Bolden består af bl.a. workshops og temamøder for spillere, forældre, trænere og holdledere.

I hver klub er der en lokal koordinator for Brug Bolden. Koordinatoren er til stede i den enkelte klub og hjælper med at forme projektets konkrete indhold. Og med sin erfaring fra headspace er koordinatoren klar til at tage en snak om de svære ting og er også den direkte forbindelse mellem fodboldklubben og headspace lokalt.

Større åbenhed om mental sundhed

Brug Bolden arbejder for at skabe større åbenhed om mentale problemer i de tre klubber men også i resten af Danmark. På landsplan vil Brug Bolden aktivere spillere og trænere i en national kampagne, der fokuserer på åbenhed om mental trivsel – også i fodboldens konkurrenceprægede verden.

Det Obelske Familiefond: stort potentiale

Forebyggelse af psykisk sygdom ligger os særligt på sinde, og med de nyeste tal om unges mentale sundhed er initiativer som Brug Bolden afgørende for at få vendt udviklingen. Det er positivt, at det foregår i en arena, hvor drenge og mænd tilbringer en stor del af deres tid, da det normalt er svært at få mænd til at deltage i sundhedsfremmende indsatser.

Michael Bjørn Nellemann, direktør i Det Obelske Familiefond

Total: tal om sårbarhed

I Total har vi fire hovedtemaer i vores arbejde med social ansvarlighed. Ét af dem er inklusion og uddannelse af unge. Derfor involverer vi os og støtter Det Sociale Netværk og initiativet Brug Bolden. Initiativet vil give unge fodboldspillere konkrete redskaber og støtte, så de bedre kan tale om sårbarhed og kan håndtere livets mange udfordringer.

Michael Borrell, Senior Vice President North Sea and Russia, Total Exploration & Production and Denmark Country Chair.