d. 21-12-24

MindU inspirerer konfirmander til at tage hånd om deres trivsel

Folkekirken og headspaces værdier og metoder mødes i initiativet MindU, som er et projekt under Det Sociale Netværk forankret i landets headspace-centre. Her lærer unge i forbindelse med konfirmationsforberedelsen om eksistens, tanker, følelser og trivsel.

Og måske er en ældre institution som Folkekirken faktisk en del af nøglen til at løse en af nutidens store udfordringer med flere og flere, som unge kæmper med deres mentale helbred.

En ny evaluering viser i hvert fald, at MindU inspirerer de unge konfirmander til at handle på deres egen og andres trivselsudfordringer. De får samtidig blik for, at livet ikke altid er en dans på roser, og lærer strategier til at håndtere de følelser, der følger med i svære perioder.

Særligt de unge, som har de største trivselsudfordringer, har gavn af MindU, viser evalueringen. Resultaterne glæder direktør for Det Sociale Netværk/headspace Danmark, Trine Hammershøy:

“I løbet af ens liv står man både over for store og små livsspørgsmål – bare i konfirmations-forberedelsen er de unge midt i en alder, hvor teenageårene hurtigt kan blive mere udfordrende end nødvendigt. Det er fantastisk, hvis kirken kan være med til at tilbyde støtte og samtaler, så der kan skabes bedre plads til vores unge og en forståelse for det medmenneskelige, samt hvad det vil sige at være menneske på et mere eksistentielt niveau. Kirken kan være med til at give den ro, som mange i dag måske efterspørger.”

Hvad de unge har fået ud af MindU:

· Øget bevidsthed: 7 ud af 10 unge har fået en større forståelse af, at sårbarhed er en naturlig del af livet.

· Inspiration til handling: 59 % af konfirmanderne er blevet inspireret til at hjælpe andre unge gennem svære perioder.

· Styrket åbenhed: 86 % angiver, at de har fået lyst til at tale mere om mental sundhed med andre.

Evalueringen er baseret på svar fra 2.234 konfirmander og 95 præster, der har deltaget i initiativet i perioden 2021-2024.

En måde at nå de unge i en afgørende livsfase
Kirkeminister Morten Dahlin har for nylig meldt ud, at han har en ambition om at styrke kirkesamfundets sociale arbejde og blandt andet hjælpe unge i mistrivsel.

Her har MindU-samarbejdet vist sig som en effektiv vej til at nå unge i en afgørende periode af deres liv og etablere trygge samtalerum i undervisningen – rum, som ikke alle unge møder andre steder i deres dagligdag.

Det svarer flere af de 95 præster fra alle landets 10 stifter, der har deltaget i projektet.

En fordel med forankring i headspace – også for præsterne
MindU er forankret i headspace, hvilket gør det nemt at udvide initiativet til stifterne omkring headspaces 36 centre og nå endnu flere unge lokalt.

Fokus fremover er på at videreudvikle MindU og udvide samarbejdet med kirker og andre aktører for at sikre, at endnu flere børn og unge kan få hjælp på et vigtigt tidspunkt i deres liv. Et tidspunkt, hvor bevidstheden om, hvad der er tegn på dårligt mentalt helbred, og hvad der blot er livsomstændigheder, kan være afgørende for deres trivsel.

Nadia Aarø, ungeinddragelseskonsulent i headspace, mener, at det er en stor fordel, at MindU-initiativet er forankret i headspace – også for de lokale præster:

“Hvor headspace ligger i de lidt større byer, kommer vi med MindU ud i de mindre sogne. Vi rækker ud og har samtaler med præster og unge, som vi ellers ikke ville nå ud til. Kirkerne ligger ofte i de små byer og har små lokalsamfund. Kirkerne og de lokale præster hjælper headspace med at skabe rum og dialog med de unge. Sammen prøver vi at blive klogere på de følelser, der er på spil for unge i dag, og samtidig arbejder vi med de unges handlemuligheder, så de får øjnene op for, at der er hjælp og muligheder, hvis de mistrives. De lærer også, hvordan de kan bruge kirken og præsten som en ekstra voksen i deres liv, hvis der ikke er et headspace eller et andet tilbud i nærheden.”

MindU er støttet af midler fra Ole Kirks Fond.