Foto: Anton Kulakowskiy
18.09.24
headspace Danmark til topmøde i Kyiv: Vi støtter Ukraines unge på vejen mod en bedre fremtid
Millioner af ukrainske børn og unge lever med daglig stress fra daglige luftalarmer og frygten for at miste deres kære. Foruden er mange af dem også plaget af ekstrem isolation og ensomhed. Går du i tredje klasse i det østlige Ukraine har du formentlig aldrig mødt dine klassekammerater i virkeligheden.
I sidste uge var børn og unges fysiske og mentale sikkerhed – særligt i Ukraine, men også i resten af verden – på dagsordenen på The Fourth Summit of First Ladies and Gentlemen, topmødet for verdens førstedamer- og mænd, i Ukraines hovedstad Kyiv. Sammen med statsminister Mette Frederiksens mand Bo Tengberg deltog her en delegation fra headspace Danmark anført af stifter og protektor Poul Nyrup Rasmussen på en helt særlig invitation fra den ukrainske førstedame, Olena Zelenska.
Invitationen kom i stand, efter at headspace Danmark tidligere i år indgik et samarbejde med Olena Zelenska og de ukrainske myndigheder om at etablere en headspace-lignende model i Ukraine. Håbet er at kunne tilbyde de ukrainske børn og unge et sted, hvor de kan få talt med nogen om de udfordringer, de står over for i en krigsramt hverdag.
Vi ved fra Danmark og flere andre lande, at unge under pres, ofte har brug for at tale med nogen, som ikke nødvendigvis er deres nærmeste familie, som Poul Nyrup Rasmussen understregede i debatten ”Child safety in the family”, hvor han fortalte om, hvad headspace kan:
”Ruslands krig mod Ukraine har sat landets børn og unge under et dagligt pres, og der er derfor brug for en ny og større særlig hjælp. Her kan headspace Danmark tilbyde et samarbejde, som vi ved virker og som kan opbygges og udbredes til hele Ukraine” lød det fra den tidligere statsminister, før han fortsatte:
”Ukraines børn og unge har mere end nogensinde før brug for et sted, hvor de kan dele deres tanker og følelser med nogen, der lytter og ikke kender dem og deres historie på forhånd. At møde absolut fortrolighed og tillid kan være fuldstændig afgørende for ens mentale sundhed i svære tider. Det er den tidlige hjælp, uden lange ventetider, der er nøglen til at hjælpe de unge op på eget livsspor igen. Vi er meget glade for at kunne hjælpe og glæder os til at komme i gang. Og tro mig, det gælder.”
Foto: Anton Kulakowskiy
Poul Nyrup Rasmussens ord vækkede ikke blot genklang i panelet og hos publikum, men også hos Hollywoodstjernen Michael Douglas, der var inviteret i sin egenskab af FN-ambassadør og i sin tale roste headspaces idéer og formål.
De unge skal opbygge fremtidens Ukraine
Topmødet bød på mange rørende indslag, herunder to ukrainske børn, der delte deres tragiske historier om angreb, som havde efterladt dem forældreløse og vansirede. Modet til at ville gøre en forskel for deres landsbrødre og -søstre var dog intakt.
Et stærkt billede på det faktum, at 9 ud af 10 ukrainske unge, trods deres egen vanskelige situation, gerne vil hjælpe deres jævnaldrende og deres land, som det også blev pointeret til topmødet.
headspace Danmark håber at kunne være med til at udvikle et tilbud, som kan hjælpe de unge til at spille en aktiv rolle i opbygningen af fremtidens Ukraine, siger Nina Moss, chef for headspace internationale område, som også deltog i topmødet:
Foto: Folkekirkens Nødhjælp
”Lige nu er fokus for det ukrainske folk selvfølgelig et helt andet sted, og derfor findes der ikke et forebyggende tilbud, som kan tage de unges trivselsmæssige udfordringer i opløbet og ruste dem til fremtiden. Det vil vi gerne hjælpe med at udvikle. For det fortjener de mange modige, ukrainske børn og unge, der sammen med resten af landet står så mange trængsler imod.”
Mentalt helbred er den største globale udfordring for trivsel
Under topmødet blev en ny, interessant rapport også offentliggjort. Den har til formål at fastslå niveauet af de største trusler mod børns trivsel på verdensplan og er baseret på en undersøgelse forældre og børn i 15 landet, deriblandt Ukraine og Danmark.
Rapporten, som er udarbejdet af det internationale analysefirma Catalyse research med støtte fra blandt andre UNICEF, understregede om noget behovet for tilbud som headspace, også internationalt.
Den viste nemlig, at dét, verdens børn og unge over en bred kam bekymrer sig allermest om, er deres mentale helbred. Og det er altså i så forskellige lande som Litauen, Irak, Brasilien, Kenya og Japan.
I Ukraine fylder krigen mest
Dog var besvarelserne også forskellige fra land til land alt afhængig af nationernes aktuelle udfordringer. I Danmark var ”miljøproblemer” øverst, i Storbritannien ”ekstremisme”. Og i Ukraine var svaret – hos både børn og voksne – ”krig”.
Krigen sætter også sit uhyggelige præg overalt i landet. Og det er svært at ryste af sig, fortæller direktør i headspace Danmark/Det Sociale Netværk, Trine Hammershøy:
”Jeg vil aldrig glemme, hvad jeg har oplevet de seneste dage. Vi har set forfærdelige syn og hørt tragiske historier. Men samtidig har vi også mærket den utrolige styrke, det ukrainske folk viser. Derfor er det en ære for os i headspace Danmark at være med til at udvikle et tilbud, som kan hjælpe dem. Samtidig er det stort nyt kapitel i headspace Danmark, hvor vi vil gøre endnu mere for at skabe trygge rammer for børn og unge – herhjemme og ude i verden” siger hun.
Læs mere om The Fourth Summit of First Ladies and Gentlemen og den globale undersøgelse her.
Foto: Anton Kulakowskiy