headspace Family er et 3,5-årigt pilotprojekt, der med start i januar 2024 gennemføres i fem kommuner: Aarhus, Guldborgsund, Faaborg-Midtfyn, Helsingør og Holbæk. Det er en gratis og anonym udvidelse af det vellykkede headspace initiativ, der i 10 år har arbejdet for at styrke indsatser inden for mental sundhed, fjerne tabuer og støtte dem, der står over for mentale udfordringer. headspace Family har fokus på at forbedre den generelle mentale sundhed i familien og imødekomme de stigende bekymringer, der kommer fra pårørende til unge med udfordringer. Familiens dynamik spiller en afgørende rolle i unges trivsel, og vores mål er at styrke både unge og deres familier i at håndtere mentale udfordringer sammen.

TIDSPERIODE

Januar 2024 opstart
Samtaletilbud åbner fra
1. september 2024

MÅLGRUPPE

1225 år
Pårørende og familie

LOKATION

Helsingør, Guldborgsund,
Aarhus, Faaborg-Midtfyn og
Holbæk

TIDSPERIODE

Januar 2024 opstart
Rådgivning åbner fra
1. september 2024

MÅLGRUPPE

12 – 25 år
Pårørende og familie

LOKATION

Helsingør, Guldborgsund,
Aarhus, Faaborg-Midtfyn, Holbæk

Formålet med headspace Family
Gennem flere forskellige samtaleformer – individuelle pårørendesamtaler, pårørendegrupper og familiesamtaler samt en online vidensportal (hjemmeside) – ønsker vi at fremme mental sundhed hos børn og unge i alderen 12-25 år i mistrivsel ved at støtte og vejlede deres pårørende og opfylde deres behov for at tale med en udenforstående om den unges situation, og hvordan mistrivslen påvirker dem/familien negativt i deres hverdag. Pårørende forstås i denne sammenhæng bredt og ikke kun ud fra et biologisk beslægtet perspektiv.

Individuelle pårørendesamtaler
De individuelle pårørendesamtaler er en sundhedsfremmeindsats, hvor pårørende til en ung i headspaces målgruppe kan få tilbud om gratis og anonyme samtaler om det, der er svært. De individuelle pårørendesamtaler er målrettet enkeltstående pårørende til unge i headspaces målgruppe, der oplever et behov for nogen at tale med om udfordringer relateret til den unge persons situation, og hvor dette påvirker dem negativt i deres hverdag.

I de individuelle pårørendesamtaler tilbydes tre forskellige samtaleformer:
• Personlige samtaler (face-to-face)
• Videosamtaler
• Telefonsamtaler

Pårørendegrupper
Pårørendegrupperne er en sundhedsfremmeindsats skabt til at give støtte og fællesskab til dem, der står ved siden af unge i headspaces målgruppe. Disse grupper tilbyder ikke kun et pusterum, men også et sted for pårørende til at dele deres udfordringer, finde trøst i fællesskabet og opbygge styrke sammen.

I Det Sociale Netværk/headspace Danmark forstår vi dybden af følelser som frygt, tvivl, sorg, vrede, magtesløshed og skyld, som ofte præger pårørende til dem, der har det svært. Pårørendegrupperne er skræddersyet til at bryde isolationen, tilbyde konkret støtte og skabe et positivt rum for værdifuld refleksion. Vi stræber efter at skabe et bæredygtigt fællesskab, hvor pårørende kan finde styrke og håb i hinandens rejser mod støtte og forandring.

Familiesamtaler
Familiesamtaler er en sundhedsfremmeindsats, hvor familier med unge i headspaces målgruppe kan få tilbud om gratis og anonyme familiesamtaler relateret til familiens vanskeligheder. I kernen af familiesamtalerne ligger erkendelsen af, at den unges trivsel ofte er nært knyttet til dynamikken i hele familien. Vi anerkender, at forældre kan have brug for støtte til at etablere en åben og konstruktiv dialog med den unge.

Familiesamtalerne giver plads til en grundig undersøgelse af familiens perspektiv og styrker. Vores mål er ikke kun at håndtere akutte udfordringer, men også at skabe varig forandring i familiens samspil. Vi tror på, at ved at styrke familierelationer kan vi skabe et fundament for den unges mentale sundhed og samtidig fremme trivsel for alle familiemedlemmer.

Blandt de fonde, der har støttet headspace Family, kan nævnes: