A.P. Møller Fonden støtter udbygning af initiativet ”Hvad kan jeg blive?”, hvor endnu flere unge inddrages
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter en 3-årig udbygning og videreudvikling af projektet Hvad Kan Jeg Blive?, hvor headspace og Studievalg Danmark samarbejder om at styrke unges tro på egne uddannelsesmuligheder. Gennem et tættere samarbejde med Studievalg Danmark og andre relevante aktører samt inddragelse af endnu flere unge, er ambitionen, at flere vælger en vej, hvor de trives og gennemfører deres uddannelse.
Tvivl og trivsel i gymnasiet
Flere og flere unge får ikke mere uddannelse efter deres studentereksamen. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd var 23.000 studenter under 30 år i 2021 hverken i gang med eller havde afsluttet en erhvervskompetencegivende uddannelse fem år efter deres studentereksamen. Mange studenter udskyder at læse videre eller kommer aldrig i gang. Nogle ved slet ikke, hvad de vil efter sabbatårene, mens andre kun ved, at det skal være uddannelse i en eller anden form.
headspace og Studievalg Danmark samarbejder om at give gymnasieelever mere tro på egne uddannelsesmuligheder og mod på at starte på mere uddannelse.
Projektet skal bidrage til, at eleverne på de deltagende gymnasier opdager, at der også er en uddannelsesvej til dem på enten erhvervsuddannelserne eller de videregående uddannelser – uanset deres interesser, karakterer, køn eller baggrund. Eleverne får indsigt i, at uddannelsesvalget ikke er altafgørende og endegyldigt, men at det er normalt at tvivle, vælge om, møde bump på vejen eller gribe en uforudset mulighed.
Skræddersyet tilgang til gymnasieelever og unge i sabbatårene
Kernen i projektet er en række indsatser, som udvikles sammen med de deltagende gymnasier, fx:
- Workshops om tvivl, trivsel og uddannelsesvalg til gymnasieelever, hvor eleverne i fællesskab fx skal arbejde med tvivl som et livsvilkår og snoede karriereveje
- Særlige workshops målrettet elever som modtager specialpædagogisk støtte
- Workshops til unge i sabbatårene
- Tilbud til forældre både fysisk og online
I alt deltager 10-12 udvalgte gymnasier og 1800-2000 gymnasieelever i Nordjylland, Østjylland og på Fyn og Sjælland.
Projektet løber fra efteråret 2024 til sommeren 2027.