Unge-Psykiatritopmøde: anbefalinger til nordisk ungestrategi
Unge fra hele Norden diskuterede løsninger på unges mentale mistrivsel, da de i november 2017 mødtes til historiens første Ungepsykiatritopmøde i København. Topmødet mundede ud i et sæt anbefalinger, som de unge afleverede til en række politikere på Christiansborg.
“Vi er enormt stolte af at lægge hus til det første Nordiske Ungepsykiatritopmøde. Unge er fremtidens stemme, og det er vigtigt, at vi lytter til dem, der har haft psykisk sårbarhed tæt inde på livet, og som hjælper andre unge i det daglige. Jeg glæder mig utroligt meget til at se, hvilke anbefalinger ungetopmødet kommer frem til”, sagde Trine Hammershøy, direktør i Det Sociale Netværk/headspace Danmark.
På topmødet mødes 50 unge fra nordiske NGO’er, der arbejder med mental sundhed og psykisk sårbarhed. Ideen til topmødet er kommet fra ungdoms-NGO?erne, der tidligere har arbejdet sammen på de nordiske psykiatritopmøder.
27-årige Sarah Wessmann, der koordinerede vores initiativ Unge På Vej, sagde:
“Forudsætningen for, at der kan udvikles effektive strategier til at støtte ungdommen, er jo netop, at det er unge, der er med til at forme disse strategier, således at de afspejler et stærkt ungeperspektiv. De unge, der deltager på topmødet, har fingrene helt nede i materien og kommer med en bred erfaring ved enten at have mærket psykisk sårbarhed på egen krop eller ved at møde en masse sårbare unge via deres engagement i civilsamfundet?.
Topmødet giver unge en stemme
Den svenske forening Tilia arbejder med at bryde tabuet om psykisk sårbarhed, ligesom de støtter og rådgiver unge, der har det svært. De oplevede i 2017 et stigende antal af ressourcestærke unge, der rammes af mental mistrivsel, blandt andet fordi de presser sig selv til det yderste i jagten på høje karakterer og gode job. Det fortalte 24-årige Adam Werner, der var en af Tilias repræsentanter på Ungepsykiatritopmødet:
“Mange af de unge, vi taler med, føler, at de bliver kastet rundt. At de ikke bliver taget seriøst, og at de ikke er syge nok til at få hjælp. Det gode ved topmødet er, at det er unge, der er repræsenteret. Tit er det “de voksne” og politikerne, der snakker. Topmødet handler om at høre de unges stemme, og hvad unge gerne vil. Og så er det vigtigt at vise unge, at der er nogle, der slås for dem”.
Nordisk Ungepsykiatritopmøde har været afholdt i 2017 og 2019, begge gange i København. Drøftelserne i 2017 blev til anbefalingerne ‘Nordisk Ungepsykiatritopmødes vision for børn og unges mentale trivsel’, der blev overrakt til Yildiz Akdogan (S), Trine Torp (SF), Stine Brix (EL) og Pernille Schnoor (ALT) på Christiansborg.
Unge-Psykiatritopmødet i 2017 tiltrak 50 unge fra en række nordiske NGO’er, der arbejder med psykisk sårbarhed og mental sundhed blandt unge: norske Mental Helse Ungdom, svenske Tilia, finske Yeesi, islandske Hugarafl, færøske Sinnisbati, grønlandske Avalak og en række danske initiativer, blandt andre En Af Os, Ventilen og Det Sociale Netværks initiativer headspace og Unge På Vej.