Celina fra Unge På Vej og mindU

Jeg har været med fra start, da Unge På Vej og mindU startede i Herning, så det er omkring 3 år nu. Jeg har lige haft en pause, fordi jeg fik min søn for 11 måneder siden, men når min barsel stopper, skal jeg i gang igen, når vi ellers må med alt det her corona.

Brød tavshed i 7. klasse

Min historie handler om, hvordan jeg i 7. klasse valgte at bryde tabuet om, at jeg har været udsat for seksuelle overgreb i den plejefamilie, jeg boede hos. Jeg taler om det med at turde at sige til eller fra, det med at kende sine egne grænser, og hvornår er det okay, hvornår er det ikke okay. Så det med at kunne være med til at hjælpe andre unge har klart været grunden til, at jeg gerne vil være med som frivillig, fordi jeg synes, det er så stort et tabu.

Frivillighed giver selvtillid

Grunden til, at jeg startede som frivillig, var faktisk, fordi jeg har været ude og høre en masse oplæg og foredrag med andre, som gjorde, at jeg blev inspirereret til at tænke, okay, det her vil jeg også en dag. Så faldt jeg lige pludselig over det på Facebook, og så tænkte jeg, at nu griber jeg chancen. Det var nyt, så der var ikke rigtig nogen krav til én på samme måde, som der er så mange andre steder. Det med at møde andre unge, som fortæller deres historier, giver et rigtig godt sammenhold.

Det giver mig rigtig meget selvtillid at være frivillig. Det gør, at jeg også tør åbne mig lidt mere op. Det med at komme ud blandt mange mennesker, selvom det måske kun føles som mange for mig, og det med, at folk faktisk tager ret godt imod det, det er jeg kun glad for. Jeg forventer ikke, at folk har prøvet noget lignende og slet ikke så voldsomt, men det gør noget at vide, at man kan være med til at få andre til at turde åbne sig op, selvom det er svært. Man skal ikke gå alene med de problemstillinger, man nu engang føler, man har. Jeg er glad for, at jeg har fået muligheden for at fortælle min historie.

De unge åbner op

Jeg havde en oplevelse til et oplæg, hvor der var en pige, der blev tilbage efter oplægget. Hun vidste ikke helt, hvordan hun skulle reagere. Hun ender så med at gå til præsten bagefter, og præsten tager med hjem til hendes familie, for de står midt i en skilsmisse. Mit oplæg havde været med til at gøre, at hun turde sige, at hun faktisk ikke havde det så godt. Hun havde brug for nogen at snakke med. Det er okay at bede om hjælp. Selvom folk måske ikke lytter første gang, så skal man ikke stoppe.

Folk kan godt blive lidt chokerede, når man fortæller sin historie. Det er ikke det, de forventer at høre. Men når jeg fortæller min historie, rammer det folk, det har en effekt på dem. Det gør også, at de tør spørge, men andre bliver også helt stille. Alle de unge mennesker har været meget respektfulde. Det er rart at vide, at man kan nå ind til nogen.

Fortsætter med at hjælpe andre unge

Jeg synes, man skal blive frivillig for at udvikle sig selv personligt, hvis man måske ikke er den store taler blandt mange mennesker. Man får et rigtig godt, solidt fællesskab, og man bliver ikke bare kastet ud i noget, hvis man er utryg. Man skal også blive frivillig, hvis man gerne vil være med til at hjælpe andre unge, som har det svært. Intet er for stort eller småt til at kunne være med til at hjælpe andre. Det har også været med til, at jeg selv har kunnet bearbejde nogle ting og komme videre. Det har været rigtig givende at være med og at hjælpe andre unge er klart noget, jeg vil fortsætte med.