4. oktober 2021

Gode idéer, inspiration og en enkelt undskyldning

Som altid blev Psykiatritopmødet i år en inspirerende omgang. Det var på forhånd planlagt, at topmødet skulle handle om regeringens 10-årsplan for psykiatrien, men i takt med at topmødet rykkede tættere på, stod det klart at coronanedlukninger, vacciner og testkapacitet betød, at regeringen med sundhedsminister Magnus Heunicke er blevet forsinket med planen.

Sundhedsstyrelsen og ministeriet har simpelthen været lagt ned af de presserende opgaver, og derfor blev der taget rigtigt godt imod ministeren, da han simpelthen brugte ordet “undskyld” om, at planen ikke er klar endnu. Der blev næsten udstødt et kollektivt gisp i salen, for det er jo ikke hverdagskost, at en politiker ligefrem siger undskyld.

Og ministeren fortsatte med at slå fast, at nu skal psykiatrien og somatiske lidelser sidestilles.

“Psykiatrien er et af de vigtigste områder i sundhedssystemet, og den skal have topprioritet. Vi skal løfte den psykiatriske behandling, ligesom vi har løftet kræftbehandlingen,” fastslog ministeren og høstede stort bifald.

Det var løfter, der kunne bruges til noget fra højeste sted, og Magnus Heunickes tale satte scenen for den overordentligt positive stemning resten af dagen, hvor tv-vært Abdel Aziz Mahmoud og radiovært og skribent Ida-Sophia Petersen var værter.

(artiklen fortsætter efter billederne)

Naturen er uden bivirkninger

Der blev præsenteret værdifulde civilsamfundstilbud, som eksempelvis Erik Holms Frisk i Naturen, hvor psykisk sårbare mennesker bruger naturen til at få ny energi og nye kræfter. Og som Erik Holm siger:

“Der er ingen bivirkninger i at bruge naturen, og man skal ikke bestille tid.”

I salen var der også bred enighed både blandt dem, der har været brugere af psykiatrien, og blandt politikerne, om, at nu skal psykisk sårbare mennesker ikke længere stoppes ned i kasser, men ses som hele mennesker, der modtager behandling på den enkeltes præmisser.

Som næstformand i Depressionsforeningen, Mads Trier Blom, humoristisk udtrykte det: “Mennesker passer først i kasser, når de er døde.”

Mennesket i centrum

Lars Gaardhøj fra Region Hovedstaden slog fast, at nu skal midlerne til psykiatrien øges, så de svarer til det somatiske område. Historien om psykiatrien har da også alt for længe været, at patientantallet stiger voldsomt og langt mere end sengepladserne.

Endelig var der debatter med både eksperter, og lige så vigtigt politikere fra begge sider af Folketinget. Jane Heitmann (V), formand for Sundhedsudvalget, Trine Torp (SF), sundhedsordfører, og Peder Hvelplund (EL), sundhedsordfører endte faktisk med at være ganske enige om, at nu skal mennesket i centrum, når man sætter behandling i gang.

Og de meldinger fra scenen var formentlig noget, der rørte den afgående formand for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, Knud Kristensen, der blev hyldet på dagen. Hans intense arbejde gennem 12 år for netop at sikre, at mennesket kommer i centrum, slutter i år – og budskabet fra scenen kunne vist ikke være bedre.

Dagens mest intense oplæg stod forfatteren Knud Romer for. Hans syn er blevet gradvist dårligere gennem længere tid, og det har selvfølgelig påvirket ham psykisk også. Derfor gav han på dagen en øjenvidneberetning fra sundhedsvæsenet. Og der er ingen tvivl om, at han har følt sig behandlet mere som en diagnose end et menneske.

Så selv om overskriften på Psykiatritopmøde 2021 var at: “Vi har en plan,” og selv om den nok burde ændres til, at: “Vi har (snart) en plan,” lader det til, at der kommer til at ske noget godt og væsentligt i psykiatrien i de kommende år. De gode intentioner stod i hvert fald i kø i Imperial biografen lørdag, hvor Rasmus Walter leverede et rørende akkompagnement til alle ordene fra scenen inden Cecilie Glenthøj fik gang i hele salen med sin version af Barndommens Gade, hvilket markerede topmødets afslutning.


Læs mere om Årets Psykiatritopmøde 2021: VI HAR EN PLAN! her, hvor du kan se de fulde program – og hvor du også meget snart kan se eller gense hele topmødet